vineri, 12 noiembrie 2010

De ce la ei da si la noi nu ? De ce ?

Stateam si ma gandeam (mai fac si asa ceva din cand in cand) la cateva zile dupa intoarcerea de la Istanbul cum dracu' a fost posibil ca la ei sa se poata si la noi nu.
Cred ca ar fi posibil si la noi, dar nu ne-am saturat inca de oamenii incapabili, corupti si needucati care guverneaza acest stat. Nu ne-am saturat de politicienii imbecili, care nu vad decat propiul interes.
Am ajuns, cu largul nostru concurs cei drept, sa fim reprezentati de oameni precum Eba - "succesuri" si de Vanghelie - "gugle". Reprezentati de politicieni corupti care nu si-au vazut decat propiul inters si care au vandut pe "doi lei" tot ce se putea vinde.
Chiar a ajuns tara asta o tara doar de hoti, de curve si de parveniti ? Cred ca nu. Sunt sute de mii de tineri inteligenti care muncesc de dimineata pana seara, oameni educati, creativi, onesti si care stiu ce inseamna responsabilitatea. Cred ca la ei este speranta, la oamenii care nu au fost implicati politic, integrii, cu atitudine, experti in domeniul lor de activitate.
Ma intreb cum se simt atatia oameni inteligenti cand se stiu reprezentati la Bruxelles de Eba si Becali. Cum se simt cand trebuie sa se fereasca din calea unei masini cu girofar stiind ca in acea masina este un agramat sau o fufa blonda ajunsa ministru pentru calitati numai de ea stiute.
Mircea Badea anunta serile trecute ca va organiza impreuna cu Victor Ciutacu un miting in fata CNA - ului. Poate e momentul sa ne intalnim acolo cat mai multi, poate e momentul unui nou inceput. E bine sa urmarim cu atentie, dar nu si cu pasivitate, ce se va intampla zilele urmatoare. Pana atunci va doresc numai bine.

Impresii din Istanbul; sau o intreaga lume intr-un oras.

In urma cu cateva zile am primit cu oarece reticenta invitatia de a merge intr-o excursie la Istanbul. Ma gandeam, ce o sa faca unul ca mine acolo, intre atatia turci galagiosi, care din cate auzisem te asalteaza pe strada cu produsele lor contrafacute. In sfarsit, mi-am zis, pana la urma vad ceva ce nu mai vazusem. Si intradevar asa a si fost. Am plecat din Bucuresti cu masina la ora 7 si dupa un drum de 9 ore am ajuns la Istanbul. Nu va povestesc ce s-a intamplat pe drum (poate cu alta ocazie), dar la intrarea in Istanbul am crezut ca nu e adevarat ce mi se intampla. Nu se tine cont de semnele de circulatie decat la semafor, se trece de pe o banda pe alta in 90% din cazuri fara sa se semnalizeze, circulatia e infernala, va spun ca Bucurestiul pare un mic copil in comparatie cu giganticul Istanbul. Dar in afara de circulatie care este de-a dreptul naucitoare, in rest totul este la superlativ. Totul - oameni, parcuri, hoteluri, magazine, muzee, restaurante, totul oameni buni. Am ramas profund impresionat de abilitatea deosebita a turcilor, care sunt in stare sa faca orice - in limita bunului simt - sa-ti vanda marfa. Au un fel aparte de ati prezenta produsele lor, fara a deveni insa agasanti. Stiu sa se opreasca la momentul potrivit atunci cand vad ca intradevar nu vrei sa cumperi. Ceea ce am mai observat este faptul ca nu exista cersetori. Nu exista acele minoritati plecate de pe plaiurile noastre in mai toate capitalele si orasele importante ale Europei. Nu vine nimeni sa-ti zica " da-mi si mie zece lei ca mor de foame " - si stiti bine la ce ma refer. Va voi povesti in continuare cate ceva, pentru ca e greu de relatat ceea ce am vazut acolo. Istanbulul este un oras fantastic, de fapt este o lume intreaga, greu pentru cineva sa inteleaga in cateva zile ce se intampla acolo (poate nici nu trebuie inteleasa, cred ca e suficient sa o acceptam si sa ne bucuram de acea lume de acolo). Eu m-am bucurat cat am putut de mult (chiar aveam nevoie de asa ceva dupa mai multe intamplari nu tocmai fericite prin care am trecut in ultimul timp) si am ramas cu niste amintiri placute. De la Marele Bazar pana la Palatul Topkapi, totul este fascinant.
In Marele Bazar, unul dintre cele mai mari centre comerciale acoperite din lume, gasesti tot ce vrei: bijuterii din aur si argint, tesaturi fine, lenjerii, cristaluri, haine din blana, din piele, incaltaminte. Pe stradutele din jurul bazarului sunt o multime de magazine care comercializeaza de la alimente pana la armament, pistoale, sabii, munitie de orice calibru. Multe magazine cu jucarii, papetarie, multe croitorii care iti fac orice costum doresti, intr-un timp scurt. Cat timp ne-am plimbat prin bazar si prin imprejurimile lui adica cateva ore bune, nu am vazut si nici nu am auzit pe cineva sa se vaite ca ia disparut ceva, ca i s-a furat ceva. Hotii, ca si cersetorii lipsesc cu desavarsire.
Palatul Topkapi, simbolul si centrul Imperiului Otoman, o legenda unde bogatia grandoarea si bunul gust se regasesc la tot pasul. Foarte mult aur, diamante - exista aici un diamant de 86 de carate, sabia lui Stefan cel Mare, tot aici se afla si locul unde a fost decapitat Brancoveanu impreuna cu cei patru fii ai sai.
In imediata apropiere a palatului se afla o alta minunatie a Istanbulului - Sfanta Sofia - prima catedrala a Patriarhiei Constantinopolului, apoi moschee, iar in prezent muzeu. Sfanta Sofia, o adevarata minune arhitectonica are interiorul decorat cu mozaice, fiind primul exemplu de arhitectura bizantina.
Sultanahmet, cea mai mare moschee din Istanbul fiind singura moschee cu sase minarete. Impresionanta prin marime este cunoscuta ca Moscheea Albastra datorita panourilor de faianta din interior, majoritatea de culoare bleu.
La cateva minute de mers pe jos se afla o alta minune - Basilica Cisterna. Construita pentru a alimenta cu apa palatul sultanului si locuintele din imprejurimile palatului, basilica reprezinta o alta atractie prin coloanele de marmura scufundate in apa prin care se zaresc pesti de toate dimensiunile.
Din Turnul Galata, aveti asigurata o priveliste panoramica minunata a orasului. In partea superioara a turnului, unde sunt un restaurant si o cafenea se poate ajunge cu unul dintre cele doua lifturi.
Podul Galata, cu atmosfera galagioasa a pescarilor, cu terasele unde se poate servi un sandvis cu peste si se poate savura celebra cafea turceasca, reprezinta un alt punct de atractie al Istanbulului.
Bazarul Egiptean este locul unde gasiti toate mirodeniile de pe suprafata pamantului, iar in imediata apropiere se afla Yeni Cami - Noua Moschee - o alta minunatie a Istanbulului.
Croaziera pe Bosfor, o alta atractie, am ajuns pana la Anadolu Kavagi, o micuta localitate de pe ale carei inaltimi puteti admira Marea Neagra si bineinteles stramtoarea Bosfor.
Mesele la restaurant sunt adevarate festinuri, cei drept cam costisitoare, dar pentru cateva zile merita, deci nu le ocoliti. Servirea si amabilitatea personalului sunt remarcabile, de la cel care te intampina in usa pana la seful restaurantului toti sunt numai un zambet. Am fost intr-una dintre seri la Orient House unde in afara cinei cu specific asiatic am urmarit si un show oriental exceptional.
Cam atat am reusit noi sa facem in cele cateva zile cat am stat in Istanbul, dar va asigur ca mai erau foarte multe lucruri de vazut.
Multe persoane, ca si mine de altfel pana sa ajung acolo, considera Turcia ca o tara slab dezvoltata si dezorganizata. Este total fals. In Istanbul cel putin, nimic nu mi-a lasat impresia ca ceva nu ar merge bine. Aici se fabrica foarte multe lucruri si se exporta prin marile firme din occident, de la parfumuri si confectii la autoturisme. Am plecat din Istanbul cu o parere total opusa celei cu care venisem. Va indemn sa nu ocoliti Istanbulul daca vi se iveste prilejul. Merita din plin. Voi reveni cu poze. Pana atunci va doresc numai bine.