Există o lege a reciprocităţii care afirmă că, atunci când încerci să-i ajuţi pe alții să obţină ceea ce-şi doresc, vor vrea şi ei vreodată să-ți întoarcă serviciul. Sunt puţini care realizează că felul în care se poartă cu alții îi influenţează pe toţi, printr-un efect de propagare în lanţ.
În general, oamenilor le plac persoanele drăguţe, adică plăcute, zâmbitoare, apropiate, prietenoase. Ajută-i pe oameni să fie mulţumiţi, să se simtă importanţi. Nu ai dreptul să-ţi arăţi superioritatea sfidându-l pe cel care are nevoie de ajutorul tău. E posibil, de fapt aproape sigur, ca mâine rolurile să se inverseze. Când îți eliberezi aroganţa, răutătea, superioritatea, gândeşte-te că există un alt individ care ar putea proceda la fel ca tine. Şi sunt sigur că nu ţi-ar plăcea să fii tratat “de sus”. Fiecare om ( inclusiv tu ) doreşte să fie înconjurat de înţelegere, de respect şi de bunăvoinţă. Să fii amabil, să fii cumsecade nu costă nimic, dar valorează o avere. De fiecare dată când iei o hotărâre în grabă, fără să cugeți, să nu uiți să te pui pentru o clipă în locul celuilalt. Am auzit de mici un proverb, îl ştim pe de rost, dar cred că nu i-am pătruns tâlcul : Ce ţie nu-ţi place, altuia nu face! Nu te crede “atotputernic”, chiar dacă pentru moment eşti conducător, director, preşedinte. Găsește-ți timp şi cântăreşte bine până te adresezi celor care într-un fel ori altul depind de tine. Faptul că ești într-o postură poate fi o întâmplare, o conjunctură. Azi eşti acolo, sus, dar nu uita că odată ai fost jos, așa că procedează în aşa fel încât să nu ai, mai târziu, remuşcări. Acţionează cu cei de lângă tine cum ţi-ar plăcea să se acţioneze cu tine. Nu fi arogant! Poziţia ta de “om” ţine, cât ţine viaţa ta. Nu uita acest lucru. Nu căuta doar prietenia celor cu influenţă, celor avuţi, celor cu mari posibilităţi materiale.
Ascultarea este o calitate rară a oamenilor. Nu poţi asculta cuvintele altuia dacă eşti preocupat de felul în care arăţi, dacă vrei să-l impresionezi pe celălalt sau încerci să te gândeşti la ce vei spune când celălalt va înceta să vorbească ori te gândeşti dacă ce ţi se spune este adevărat, important sau plăcut. Ascultă cuvintele aşa cum au fost ele rostite. Nu poţi gândi şi asculta, ori scrie şi asculta, ori aproba, dezaproba, argumenta, interpreta, ghici, repeta, planifica şi asculta. Ascultarea pretinde concentrarea atenţiei depline asupra celeilalte persoane. Ascultă-l şi caută să-l înţelegi. Pune-te în pielea lui. Dacă vei face acest lucru, vei fi mult mai obiectiv, mai corect. De ce? Pentru că şi ţie îţi place să fii tratat de ceilalţi cu obiectivitate şi corectitudine.
PS Am început de ceva vreme să scriu aceste rânduri. M-am gândit că e bine să definitivez ceea ce am început și am hotărât ca aceasta să fie ultima postare. Să auzim de bine!
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu