joi, 3 noiembrie 2011

Câte ceva despre prieteni

Am tot auzit spunându-se că părinții și rudele nu îi putem alege, dar prietenii da...
Există în dicționare diverse definiții ale cuvântului prieten. După părerea mea, seci. Personal mi-aș fi dorit să nu existe o definiție a acestui cuvânt.
Majoritatea consideră că prietenul este cel care ne întinde mâna și ne ridică atunci când suntem căzuți și nu ne mai putem ridica. Este cel care își împarte timpul cu tine la rău și la bine. Care te sună, deși v-ați despărțit în urmă cu câteva minute. E cel care are puterea de a ne ierta greșelile și care se poate bucura de momentele frumoase prin care trecem. 
Cineva mi-a spus odată că prietenia nu există și că noi, oamenii, ne inducem starea aceasta. Am ajuns la concluzia că nu avea dreptate. Uneori greșim și ajungem să suferim crezând că oricine ne poate fi prieten. Desigur, nu este așa. Sunt oameni care nu ne vor, pur și simplu.
Cred că prietenia adevărată nu ține cont de distanțe. Este apropierea sufletească. Cred că poți fi prieten cu persoane pe care nu le-ai văzut în viața ta, dar pe care ai senzația că le știi de când lumea. Oameni care știu să fie aproape de sufletul tău.
V-ați gândit vreodată să definiți cuvântul prieten? Ce înseamnă el pentru voi? Poate că pentru unii este o noțiune care naște controverse; în fond, e destul de greu să găsești un prieten adevărat, chiar dacă oferta e mare, cu doritori la mai toate colțurile, dar și cu scopuri bine stabilite. Tot încercând să-mi explic acest fenomen, mi-am construit propria definiție.
În concluzie, când spun prieten, în mod automat mintea-mi face următoarea caracterizare: o persoană apropiată sufletului meu, care știe să mă asculte, să mă înțeleagă, să mă îndrume și să mă accepte așa cum sunt, fără a avea în schimb vreo pretenție.
Prietenul adevărat este greu de găsit, dar și când ai dat peste el, știi că poți avea sprijinul lui. Ești fericit că acum ai pe cineva căruia să-i destăinui viața ta, cu întorsăturile ei ciudate. Este acea persoană de la care știi că vei primi sprijin necondiționat. Este acela din cauza căruia îți vine uneori factura mare la telefon, deoarece atunci când vorbești cu el uiți noțiunea timpului. Ne gândim adesea la el ca la un frate sau soră și, deși relația nu este de rudenie, este o relație specială.
Unele prietenii durează toată viața, altele încetează din cauza unor factori greu de intuit (un exemplu ar fi găsirea marii iubiri, ceea ce duce la uitarea prietenilor din încercarea de a te dedica întru totul noii cuceriri).
Așa că, fiți atenți! E foarte greu de găsit un prieten adevărat și cred că, atunci când îl ai, poți să-ți faci timp zilnic pentru a-i povesti ultima bârfă.
Prietenul nu este un lucru aflat în posesia noastră, este o persoană care are propriile nevoi și trebuie înțeles ca atare. Iar dacă e un prieten adevărat, sigur va rămâne întotdeauna credincios, deci îl putem împărți liniștiți și cu alții!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu